Appartementengebouw te Apeldoorn

Ontwerp voor een appartementengebouw aan de Hoofdstraat te Apeldoorn. Het gebouw telt twee winkelruimtes op de begane grond en vier royale appartementen verdeeld over de eerste en tweede verdieping. De polygone omtrek is bepaald in het stedenbouwkundig plan voor het stationsgebied van Apeldoorn (link).

Als alternatief voor de traditionele spouwmuurconstructie is hier een combinatie voorgesteld van metselwerk van baksteen en keramische blokken (Porotherm). Door het metselwerk direct tegen de keramische blokken aan te brengen, ontstaat een massieve, isolerende muur. De keramische blokken bevatten kanalen die gevuld zijn met een milieuvriendelijk en duurzaam isolatiemateriaal: Perliet, een vulkanisch glas dat bij verhitting uitzet en luchtig wordt. De blokken zorgen voor een aangenaam binnenklimaat: ze zijn vochtregulerend en slaan warmte uit de woning op om het geleidelijk weer af te geven. Ook voor de dragende en niet dragende binnenwanden is voor dit materiaal gekozen.

Met uitzondering van de fundering is het gebruik van beton in dit ontwerp sterk teruggedrongen. Alle vloeren worden als houten vloeren uitgevoerd volgens het Kerto-Ripa systeem van Finnforest. Het systeem bestaat uit gelamineerde vurenhouten ribben en kopschotten met een verlijmde boven en onderplaat en worden als elementen aangeleverd.

Share on FacebookShare on LinkedInShare on Google+